Prima pagină > Atractiile zonei Poiana Marului > Pe urmele lui Scorilo

Pe urmele lui Scorilo

                                                                                                                                                                                                                    

              Haideti sa facem si putin geocaching!  Adica sa gasim comori ascunse. In zona localitatii Poiana Marului exista o comoara. Este celebra comoara a lui Scorilo, ascunsa in acesti munti acum vreo 2000 de ani.  Se spune că, în stânca lui Scorilo, un perete drept, se găseşte, undeva în centru, la o distanţă de 40 m de la poale şi 40 m de la culme, o peşteră unde este ascunsă o comoară. Locul ar fi marcat de prima rază de soare ce-şi trimite lumina peste creasta numită Buza Nedeii şi cade pe mijlocul peretelui, la răsăritul soarelui, în ziua de 21 iunie, ziua solstiţiului de vară. In ultima suta de ani au fost multi care au cautat aceasta comoara. Unii au gasit  o încăpere laterală ce pare că a fost săpată în stâncă, altii un fel de copertină, ca o adâncitură.  Totusi nimeni nu a reusit sa faca cercetari amanuntite. Iar localnicii nu prea doresc să vorbească despre acest subiect, considerând tema un fel de tema sacră. Noi va dorim succes!  

 De altfel, intreaga zona musteste de istorie.  In Muntii Aninei, in Pestera cu Oase, a fost descoperit  cel mai vechi om modern din Europa care a trait aici acum 42.000 de ani. Specialistii l-au botezat Ion. Dupa 40.000 de ani de la moartea lui Ion, prin acesti munti  au trait dacii. Au vinat, au crescut animale, s-au ascuns de cotropitori. Chiar regele dac, Scorilo, tatal lui Decebal, ar fi fost ingropat aici. Mormintul lui, spune legenda,  este undeva pe traseul turistic Poiana Mărului- Muntele Mic, pe valea Scorilo. Este foarte posibil mai ales ca Sarmisegetuza-Ulpia Traiana este situata dincolo de un deal, la o aruncatura de bat.  Tot aici, la altitudinea de 1200 m pe versantul nordic al masivului Muntele Mic,  intr-o zona pe care localnicii o numesc „Pietrele Scorile”, s-a descoperit un altar pagin care merita vazut. Asadar, daca aveti pasiunea geocaching-ului, va sfatuiesc sa explorati intreaga zona. Cautati, cautati, cautati! Pina la urma tot veti gasi ceva. O mandibula preistorica, un craniu antic, o galeata plina cu galbeni sau, poate, chiar scheletele celor doi morti de la inundatiile din 2010.

P.S. Intre timp mortii de la inundatiile din 2010 au fost gasiti la Armenis, o localitate aflata la vreo 12 kilometri. In concluzie, nu mai exista riscul de a va intilni in acest peisaj mirific cu victimele  civilizatiei contemporane.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s