Prima pagină > Atractiile zonei Poiana Marului > Jules Verne, Luiza, Cetatea de Colt si caloriile

Jules Verne, Luiza, Cetatea de Colt si caloriile

                                                           O parte din biografii lui Jules Verne sustin ca romancierul ar fi facut  o vizita de documentare in Tara Hategului. De fapt, toti criticii lui literari admit  ca scriitorul consulta numeroase manuscrise, documente istorice si harti geografice despre locurile unde urma sa se desfasoare actiunea romanelor sale. Uneori facea chiar si excursii de documentare si se pare in anul 1888, scriitorul, sfatuit de o verisoara care la vremea respectiva traia in Timisoara, chiar a venit pe aceste meleaguri pentru a se inspira. Aici a cunoscuta-o pe Luiza, o fata de 17 ani, nascuta la Homorod, din tinutul Brasovului, dar o buna  cunoscatoare de limba franceza. De fapt, fata fugise de acasa  chiar in ajunul nuntii sale, fiindca parintii ii  harazisera un sot de 46 de ani pe care tinara nu il prea agreea. Ajunsa intimplator in zona s-a intilnit accidental cu Jules Verne si  dupa ce s-au cunoscut au inceput sa cutreiere impreuna Muntii Retezat in cautare de cetati  medievale si senzatii tari. Luiza era folositoare mai ales fiindca putea traduce fascinantele istorisiri ale locuitorilor din zona, povesti pline de vampiri, creaturi malefice si mistere de nedezlegat.  Nu se stie prea bine ce l-a impresionat mai mult pe Jules Verne , creatia orala sau constructiile seculare, cert este ca Luiza l-a fermecat. Se banuieste ca ar fi existat si o legatura intima dintre cei doi, dar din pacate pentru ei, idila s-a sfirsit brusc cind parintii Luizei au descoperit-o,au recuperat-o din bratele scriitorului si au dus-o la Bucuresti, unde pina la urma s-a casatorit cu mirele de care fugise. Jules Verne s-a intors suparat in Franta si a scris „Castelul din Carpati” , un roman celebru, oarecum deosebit de toate celelalte creatii ale sale (titlul original in limba franceza “ Le chateau des Carpates”). Actiunea romanului se petrece intr-un castel medieval, aproape identic cu  Cetatea de Colt,  o fortareata din piatra, asezata pe un virf de stinca, construita la inceputul secolului XIV de cneazul  Nicolae Candea, a caror ruine se pot vedea si astazi. De altfel, descrierea zonei si numele personajelor nu fac decit sa intareasca ipoteza calatoriei scriitorului pe aceste meleaguri. Personajul principal  feminin poarta chiar numele de Luiza, invatatorul satului din poveste se numea Hermod, nume care ne duce imediat cu gindul la Homorod- locul de nastere al Luizei-, stapinul satului se numea Koltz  ca si Cetatea, iar personajul negativ, rapitorul Luizei, era un baron de Gorj.

   Sa lasam povestea de iubire si sa ne intoarcem la Cetatea Colt sau Cetatea de Colt cum i se mai zice Castelului din Carpati.  Cetatea a fost  construita pe un plan neregulat, in forma de stea, adaptat reliefului dur, fiind considerata  cea mai puternica cetate cneziala din Transilvania. Fotareata  avea un turn–donjon care corespundea celui ce impodobea biserica cetatii, minastirea Colt. Vreo 200- 300 de ani, descendentii cneazului ctitor au construit   diverse turnuri, incaperi si incinte in jurul unei curti medievale clasice. Astazi dintre toate aceste constructii au ramas numai citeva ruine. Dar aceste ruine sunt ruinele unui castel misterios, celebru in Europa.Chiar si astazi localnicii spun ca, uneori, dintre ruinele donjonului cetatii se aud zgomote ciudate si inexplicabile. Poate este  fantoma cneazului Candea, poate este fantoma  Luizei sau, cine stie, poate chiar a lui Jules Verne, un francez celebru care si-a pierdut sufletul la 60 de ani pe plaiurile Mioritei. Cert este ca locul trebuie vizitat datorita povestii de iubire, datorita romanului si a constructiei in sine. Pe deasupra, peisajele absolut mirifice compenseaza tot efortul.  Din Poiana Marului, pensiunea Cara, locul nostru de plecare, se poate ajunge la Cetatea de Colt pe ruta Otelul Rosu, Sarmisegetuza, Hateg, Santamaria Orlea, Rau de Mori. De aici, pe o poteca marcata, in 45 de minute intilnesti Cetatea de Colt. Dar tot aici intinesti si o priveliste coplesitoare, asa ca va recomandam sa va luati un aparat de fotografiat sau de filmat.  Pentru cei care doresc sa slabeasca, voi face si citeva precizari tehnice: drumul-dus-intors masoara 7200 de pasi, socotiti cu  pedometru. Asadar se cheltuiesc 1600 de calorii si se poate slabi in jur de un kilogram. In urma efectuarii acestui drum, mi-a scazut glicemia de la 145 de unitati la 97. Si am realizat toata aceasta performanta  intr-un mod placut, instructiv si ,mai ales, romantic. Din fericire pentru nevasta-mea, pe acest drum nu am intilnit nici o Luiza. Ar fi fost periculos pentru mine, fiindca am tocmai virsta celebrului scriitor. Dar daca Jules Verne s-a vindecat de batrinete in aceste locuri, eu mai am de colindat.

                                                                                                                                    Dan Constantin Goldis

  1. ionela
    31 Iulie 2010 la 9:19 AM

    O doctorita specializata in diabet mi-a spus ca scriitorul Jules Verne ar fi avut diabet 1, din copilarie, ca se trata cu plante -catina si afine- si ca a trait asa pana la varsta de 77 ani. Pana la inventarea insulinei, toti cei la care se declansa diabetul 1 mureau in coma hiperglicemica, dupa cateva luni sau un an maxim. As vrea sa aflu parerea altor specialisti.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s