Prima pagină > mediu natural > Aerul nostru cel de toate zilele

Aerul nostru cel de toate zilele

                                                                                                                                                            

                           Mama Natura ne furnizeaza aer de calitate si noi il degradam in fiecare clipa      

Un adult are nevoie de 12 mc de aer pe zi cu conditia sa nu faca nimic in ziua respectiva, cu exceptia respiratiei, fireste.  Daca adultul nostru munceste, se zbate, se agita toata ziua, cantitatea necesara de aer creste în funcţie de efortul depus de organismul lui.  Astfel, un alergător de cursă lungă poate consuma peste 25 mc de aer pe zi, iar o secretara numai 14. Problema alergatorului si a secretarei este aceeasi: aerul pe care il respira este putin si prost. 

   In urma cu citiva ani, am facut o socoteala cu necesarul de aer pentru cetatenii Timisoarei si am ajuns la concluzia ca numai pentru respiratia oamenilor sunt necesari  zilnic vreo 4.000.000 de metri cubi, iar pentru “inspiratia” masinilor din trafic mai trebuie  vreo 12.000.000. “De unde atita aer?” ma intrebam atunci,  stiind ca pe linga Timisoara nu exista  nici o padure ecuatoriala. Am facut diverse investigatii si pina la urma am aflat: aerul timisorenilor vine din Muntii Poiana Rusca,  Masivul Retezat, Muntii Apuseni  si din celelalte zone impadurite din imprejurimi. Pe deasupra, in aceste locuri in care se fabrica aerul, esentele sunt pure si nu sunt amestecate cu pulberi in suspensie, oxid de carbon, gaze de esapament si alte parfumuri de  gen urban . Ei bine, ca sa ma lamuresc pe deplin cum sta treaba aceasta cu aerul respirabil, m-am dus prin munti si am inceput sa caut aerul de cea mai buna calitate. Unde credeti ca l-am gasit? La Poiana Marului, ati ghicit. Felicitari pentru raspuns!

Spuneti-mi insa ce calitati are aerul din Poiana Marului?  Nu stiti?  Sa va spun eu. Calitatea aerului de munte este asigurata de patru componente esentiale: ozonul , ionizarea negativa,aerosolii naturali si puritatea. Sa vorbim acum cite putin despre fiecare. Mai intii despre

1.Ozon

   Ozonul este cel mai curat oxidant şi dezinfectant. Poate distruge majoritatea bacteriilor şi viruşilor din apa şi din aer . Este creat din combinarea a 3 molecule de oxigen, avind formula chimica O3. La munte, ozonul are un rol determinant in purificarea aerului distrugind virusii, sporii si bacteriile din atmosfera.  Practic, ozonul sterilizeaza aerul asa cum se sterilizeaza instrumentele medicale prin fierbere.  Datorita acestei proprietati,  in toata lumea, ozonul se foloseste in domeniul medical ca dezinfectant pentru aer sau apa, folosindu-se pe scara larga pentru oxigenarea şi curăţarea sângelui, activarea funcţiilor celuare, descompunerea antibioticelor si a steroizilor.  Dar, daca pentru obtinerea ozonului in mai toata lumea se folosesc aparate costisitoare, aici, in Muntii Banatului,  ozonul se gaseste in stare naturala. Asadar, la Poiana Marului din Caras Severin faceti gratis baile de ozon pe care vedetele americane dau bani grei. Nu mai trebuie sa dati bani nici pe injectiile intravenoase germane si nici sa suportati  insuflatiile rectale  cum fac locuitorii din alte parti ale lumii. Toate  chestiile acestea ciudate se inlocuiesc la Poiana Marului cu o inspiratie simpla de oxigen imbogatit, adica de ozon. Daca vei inspira aici  citeva zile, o saptamina chiar vei descoperi ca ai facut primii pasi pentru eliminarea celulitei, a retenţiei hidrice, reducerea depozitelor de grăsime, tratarea problemelor articulare şi a eczemelor. Vi se pare o aiureala? Ei bine,  nu este. Totul se reduce la arderile interne de la nivelul celulelor cu ajutorul acestui oxidant natural.  Daca nu aveti incredere in cele scrise de mine, documentati-va  despre ozonoterapie pe Google .

2.Ionizarea negativa a aerului

            In urma cu 10 ani. niste specialisti francezi au constatat ca  ionizarea negativa a aerului din Poiana Marului este mai mare decit cea inregistrata in statiunea Davos din Elvetia sau in punctul de cadere al apelor Cascadei Niagara. Veridicitatea acestei informatii a fost atestata de documente stiintifice, dar acest lucru e mai putin important.Important este ca la Poiana Marului este el mai bun aer din Muntii Banatului si acest fapt este confirmat de inima, plaminii si creierul fiecarui turist.

       De fapt, ce sunt ionii  negativi?

Ionii negativi au fost supranumiti si vitaminele aerului, deoarece stimuleaza si armonizeaza majoritatea proceselor vitale, dar si pe cele din sfera psihicului si a emotionalului. In prezenta acestor ioni, sistemul imunitar este extrem de activ, asimilatia se regleaza de la sine, circulatia sanguina se intensifica, in timp ce procesele de regenerare sunt stimulate.

     Rolul ionilor negativi:.
– contribuie la usurarea trecerii oxigenului din aer in sange, prin membrana celulelor pulmonare, ionii negativi contribuind in acest fel  la prelungirea vietii, la longevitate;
– ionizarea negativa influenteaza favorabil ritmurile respiratorii si cardiace;
– influenteaza favorabil  tulburarile endocrine de tot felul sau cele de metabolism;
– ionii negativi exercita actiuni  calmante asupra cortexului cerebral, facilitand somnul si relaxarea;
– de asemenea, ionii negativi, prin stimularea producerii de serotonina, regleaza somnul si buna dispozitie.

Toate argumentele de mai sus fundamenteaza explicatia  ca în unele localitati sau locuri (mai bogate în ioni negativi) ne simtim mai bine din punct de vedere al tonusului fizic si psihic, iar în altele (mai sarace în ioni negativi) devenim mai apatici si mai morocanosi. La fel s-ar explica si faptul ca la munte se doarme în general mai bine si mai profund decât la ses sau la mare.

Pe deasupra,  ionii negativi  exercita efectele cele mai fericite asupra organismului si-l influenteaza direct in ceea ce priveste longevitatea. In lume sunt recunoscute anumite colectivitati de oameni  pentru media de viata inaintata. Aceste colectivitati sunt situate in zone muntoase cum sunt Caucaz, Anzii Ecuatoriali, Himalaya. Ei bine in locurile in care traiesc aceste colectivitati concentratia de ioni negativi in aerul atmosferic este  foarte ridicata (intre 1500 si 4000 ioni/cm cub) spre deosebire de marile orase unde regasim doar 150 de ioni/cm cub.

3.Aerosolii naturali –

Aerosolii sunt particule de dimensiuni mici (pana in 10 microni). obtinute din combinarea unui mediu gazos cu o substanta solida sau lichida fin dispersata. Aerosolii au avantajul ca se sedimenteaza lent, se resorb rapid prin bronhii si pot strabate un strat subtire de lichid fara a se dizolva. Datorita acestor proprietati, specialistii din domeniul medical au inventat aerosolii artificiali care sunt substante medicamentoase care sunt introduse prin diferite infuzii la nivelul cailor respiratorii.

  La Poiana Marului si, in general la munte, noi vorbim de aerosoli naturali, asa zisi aerosoli de padure. Acestia  sunt formati dintr-un centru invelit de o pelicula de apa sau dintr-o particula de polen, la care se adaugă şi uleiurile volatile provenind de la păduri, în special de la cele de răşinoase. Vara este propice curelor de aerosoli montani, deoarece in sezonul calid, căldura emisă de radiaţiile solare face ca bradul, pinul şi molidul să emane o cantitate mai mare de vapori decât în celelalte sezoane. În primul rând, aerosolii montani sunt recomandaţi persoanelor cu diverse tipuri de tulburări de ordin psihic, cum sunt stresul accentuat, sindromul de oboseală cronică şi stările depresive asociate cu insomnii. De asemenea, vaporii conţinuţi de aerul de la munte au efect benefic şi asupra stării fizice individuale. Uleiurile volatile emise de acele de răşinoase au un puternic efect antiinfecţios, de aceea curele montane sunt indicate celor care suferă de amigdalite, otite, rinofaringite, tuberculoză.

4.Puritatea aerului

Potrivit datelor furnizate de agentiile regionale de protectie a mediului, prin intermediul rapoartelor anuale, judetul Caras Severin este o zona in care se inregistreaza valori insignifiante in ceea ce priveste poluantii chimici. Astfel, indicii de poluare se invirt in jurul valorii de 0,07, mai precis  2% pentru bioxid de sulf, 1% dioxid de azot, 10% amoniac, valori cu mult mai mici decit in judetul Timis sau Arad. Aceste rezultate se datoreaza, in primul rind, padurilor din aceasta  zona si ,in al doilea rind, slabei industrializari. Se pare ca singurul cistig al „mortii ” industriei din Caras este aerul curat.

 Datorita efectului acestor 4 factori descrisi mai sus, putem afirma ca la Poiana Marului este cel mai curat aer din regiune. Unii afirma ca este cel mai curat aer din Romania, altii ca este cel mai curat aer din Europa, eu ma marginesc sa spun ca este cel mai curat aer pe care il poate respira un timisoarean.

 Daca doriti sa aflati care este tratamentul cu aer de munte concretizat pe diferite boli cititi aici.

Dan  Goldis

 1. bahnareanu vasile
  5 August 2010 la 9:06 AM

  Se stie ca ozonul este un strat protector al planetei impotriva radiatiilor ultraviolete. Totusi, ce grosime are acest strat? In ce se masoara, in centimetri, in metri, in sute de metri?

 2. 5 August 2010 la 3:41 PM

  Ozonul are rol de filtrare si reţinere a celei mai mari părţi din radiaţiile ultraviolete care sunt daunatoare vietii. Grosimea stratului este in jur de 40 de kilometri si acest strat se gaseste in stratosfera si chiar mezosfera, asadar ozonosfera incepe de la vreo 17.000 metri altitudine si merge pina la 60.000.

 3. ionescu daniel
  26 August 2010 la 2:44 PM

  Sunt foarte interesat de cele prezentate pe acest site…..Desi auzisem destul de multe lucruri despre Poiana Marului nu am fost niciodata in acest tinut mirific.Acum sunt mai hotarat ca niciodata sa-mi petrec o saptamana din aceasta toamna in aceasta statiune.Voi urmari cu interes toate comentarile legate de Poiana Marului !

 4. 15 Octombrie 2010 la 3:59 PM

  salut
  am gasit un site foarte misto , de fapt este o clinica de profil cu servicii super ok
  Sper sa nu va suparati dar as vrea o parere Pure Medicine
  site http://www.puremed.ro

  Ozonoterapie
  Costume copii

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s