Prima pagină > agrement > Regulile muntelui

Regulile muntelui

Exista o vorba ca in munti domneste libertatea. Vorba este valabila numai pe jumatate fiindca in munti natura te judeca la fiecare pas si te pedepseste grav daca ii incalci regulile. Dar sa vedem concret care sunt aceste reguli: 

1.Nu plecati pe munte singur. In grup, orice problema se rezolva mai usor.

2.Un grup are un conducator. Un grup nu se desparte. Grupul se adapteaza la posibilitatile celui mai putin pregatit.

3. Nu plecati pe munte decat intr-o perfecta stare de sanatate. Nu va supraestimati rezistenta fizica si psihica.

4. Pe munte se pleacă numai cu echipament corespunzător, adecvat anotimpului si obiectivului propus pentru acea zi.

5. Invatati masurile de prim ajutor si codul international de semnalizare in caz de accident pe munte. Aveti datoria sa ajutati orice om in dificultate pe care il intalniti.

6.Nu consumati alcool pe traseu, sub nici un motiv. Pe munte nu trebuie sa indurati niciodata setea dar nu o stingeti cu alcool.Alcoolul este cel mai mare dusman al drumetului la munte.

7.Pe munte trebuie sa stiti ce, cat si cand sa mancati. Nu mincati niciodata fructe pe care nu le cunoasteti.

8. Circulaţi .numai pe trasee marcate! Mergeti constant, fara a forta ritmul, fara a taia  serpentinele. Crutati-va fortele si lasati-va intotdeauna timp de rezerva pentru situatii neprevazute.

9. Cuvantul salvamontistului este lege.Daca nu aveti un salvamontist in apropiere  ascultati de cabanier sau  chiar de localnicul pe care il intilnesti intimplator.

10. Informati-va asupra itinerarului ales. Harta, busola, descrierea locului este bine sa fie la dvs, chiar daca traseul este marcat sau ati mai fost o data pe acolo.Este obligatoriu sa va incarcati bateriile la telefonul GSM si grupul dvs sa aibe cite un telefon in reteaua Orange si unul in reteaua Vodafone.

11. Cînd ajungeţi la o cabană notaţi în registrul de evidenţă a circulaţiei turistice : locul de unde aţi venit (cu grupul sau ca turist individual) cînd plecaţi, viitoarea etapă a călătoriei şi traseul pe care-l urmaţi.
Veti spune ca toate aceste reguli prezentate mai sus nu sunt valabile pentru climatul subalpin din Poiana Marului.Imi permit sa va contrazic. Din Poiana Marului pornesc o serie de trasee turistice spre Masivul Retezat, Mtii Tarcului si Muntele Mic. Asadar, regulile de mai sus sunt valabile  pentru orice om, in orice munte, in orice clipa.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s