Prima pagină > Uncategorized > Codul eticii turismului montan

Codul eticii turismului montan

 

      In ultimul week-end petrecut la munte, am avut o lunga discutie cu proprietarul pensiunii Cara. Mi se plingea omul ca in activitatea lui, are parte si de tot felul de experiente nefericite. I-am cerut exemple concrete si a inceput sa mi le povesteasca cu obida omului patit: o notarita din Bucuresti avea pretentia sa i se duca supa in camera, un grup venit din Craiova dorea sa joace fotbal pe ploaie, un avocat din Arad s-a suparat ca nu a gasit in barul pensiunii Teacher’s, desi existau alte trei marci de wiskey. Lungul sir de exemple a continuat cu un iubitor de „muzica” care asculta in camera manele la un casetofon, altul care a verificat ecoul muntilor cu ajutorul muzicii house emise de statia lui performanta din masina si asa mai departe. Dar discutia noastra nu s-a cantonat numai  la manele, la pretentiile de service-room ale unor turisti, la diversitatea marcilor de alcool sau la faptul ca gazonul de pe terenul de fotbal se depreciaza foarte usor pe ploaie. Conversatia noastra a evoluat de la snobismul manifestat de unii turisti la comportamentul reprobabil si agresiv al altora. “Poiana Marului nu este o statiune de fite” imi spunea domnul Puiu. “Nu are rost sa vii aici ca sa iti etalezi jeep-ul 4×4 sau geanta Louis Vuitton. Motivul este simplu: aici, la munte, fitele sunt …nepretuite. Nimeni nu le baga in seama.”

    Dupa ce am ajuns la Timisoara, mi-am recitit notitele din convorbirea avuta la Poiana Marului si mi-am pus intrebarea daca exista un cod al bunelor maniere la munte. Am rasfoit zeci de pagini pe Google si am constatat ca exista chiar si un cod etic al turistului montan. Cel mai complet material l-am gasit pe un site care facea prezentarea Muntilor Bucegi. Il reproduc mai jos mot a mot, dar, in viitorul apropiat, il voi sintetiza intr-o versiune mai scurta si cu citeva completari de esenta.

                                                        Codul eticii turismului montan

1.Sa nu pleci niciodata intr-o excursie pentru care nu esti pregatit; alegeti intotdeauna ca tinta un itinerar realizabil, dar in clipa in care iti dai seama ca nu poti duce la bun sfarsit, renunta la el; sa ai intotdeauna o rezerva de timp si sa nu te intreci cu minutarul; sa nu fi mancator de piscuri, dar nici sa nu te feresti de excursii care pretind greutati.

2.Sa pregatesti fiecare excursie amanuntit, cu gandul si fapta, indiferent daca urci singur, cu prietenii sau calauzit. Echipamentul sufletesc trebuie sa fie tot atat de bine pregatit ca si echipamentul tau material. Cu oamenii pe care ii vei intalni pe munte sa stii sa te porti, insufletindu-le incredere si cautand sa-i intelegi. Sa nu ajungi unul dintre aceia care nu vad nimic in afara stancii; sa nu distrugi stanca infigand in ea fiare inutile, nu uita ca esti alpinist, nu constructor de drumuri; sa ai in vedere mereu ca in munti exista pericole pe care insa cu prevedere si intelepciune le poti evita.

3.Nu uita, cand esti pe munte, de educatia si buna crestere pe care le-ai primit de la mama si in scoala. Necuviinta, asprimea si grosolania nu inseamna nici pe de parte acelasi lucru cu bucuria si puterea; sa nu uiti ca excursia ta incepe din gara si ca, daca ai de gand sa asaltezi piscuri, nu ai dreptul de-a asalta scarile vagonului, demonstrand prin aceasta ca eati un tip teribil. Sa nu folosesti coarda si pitoanele drept firma a breslei tale. Pune-le in rucsac. Sa umbli cu schiurile si betele astfel incat sa nu ameninti nici ochii nici hainele vecinului tau. Daca te intalnesti in drum cu vreun calator singuratic, saluta-l sau raspunde-i la salut… Sa nu crezi ca pentru a fi turist e nevoie sa vorbesti pocit, in jargon, sau in breasla. Renunta la toate obiceiurile de mahala; cu totul altfel a inteles poetul cand a spus Auf der Berger ist die Freiheit (…in munti e libertatea).

4.Sa nu pangaresti locurile prin care treci si sa nu murdareati frumusetile naturii cu cioburi de sticla, coji de oua, hartii si cutii de conserve. Nu uita ca cel care vine dupa tine vrea sa bea din izvorul limpede pe care tocmai acum il tulburi. Sa nu sucesti niciodata indicatorul, nici macar in gluma, in directia opusa. Derutarea poate avea consecinte grave. Sa canti numai daca te pricepi si numai in timpul potrivit, deoarece, de cele mai multe ori, iodlerele nu se potrivesc gatlejului tau si, cu atat mai mult, urechilor celor din jur. In general, sa nu tipi pe munte, deoarece aceasta nu place nici oamenilor, nici animalelor si nici bine nu-ti face. Nu arunca cu pietre in vale, nici din greseala si nici in gluma.

5.Sa pretuiesti prietenia turistica in cel mai inalt grad. Daca esti calauza sau conducator, sa nu-ti manifesti superioritatea asupra celor mai slabi decat tine. Posibilitatile celui mai slab sa fie unitatea de masura a excursiei. Nu uita ca a parasi un om pe munte poate fi o crima. Daca esti intre cei calauziti, incearca sa te comporti cat mai bine si cauta sa inveti ori de cate ori ai ocazia. Nu uita ca nu cade nimeni alpinist din cer, dar ca un alpinist perfect poate cadea de pe munte. Fiecare strain care imparte cu tine bucuria unei excursii, sa-ti fie un prieten de doua ori mai pretios daca are nevoie de ajutorul tau, chiar daca acest ajutor nu consta decat dintr-o inghititura de apa din bidonul tau sau dintr-o privire pe harta ta.

6.Sa nu te legi de personalul de serviciu, iar chitara s-o atingi numai daca intr-adevar stii s-o manuiesti. Peretii de stanca si cei ai cabanei nu-s pentru exercitiile de caligrafie. Alege-ti cu grija locul de dormit, dar renunta la el, de indata ce vezi ca altii mai obositi sau mai slabiti ca tine au nevoie de el. Nu te urca incaltat in pat si nici nu incerca sa urci sau sa cobori scarile in fuga atunci cand ai bocanci. Fii atent cu focul si lumina si nu uita ca cel ce raspunde de cabana este cabanierul. Lasa fiecare loc asa cum ai vrea sa-l gasesti, cand vei veni la cabana

7.Sa nu furi. Sa nu furi linistea si placerea altora. Dar nici sa nu furi bete, sau, eventual, curele care-ti lipsesc tie de la schiuri, sau florile pe care natura le-a lasat pentru toti. Sa nu dobori sau sa scijelesti arborii, numai pentru ca nu stii sa-ti folosesti altfel puterea.

8.Sa nu minti, sa nu te lauzi, sa nu exagerezi. Sa nu fi arogant si lasa pe fiecare fericit in felul sau, chiar daca-i vorba de un incepator sau un excursionist ocazional. Nu blestema niciodata vremea sau legaturile schiurilor. Nu injura. Respecta credintele si obiceiurile oamenilor de la munte si nu incepe sa-ti bati joc de ele. Nu uita ca esti oaspetele lor ca, de altfel, si al muntilor.

9.Pastreaza nepatata onoarea de turist si fii mandru ca eati o particica din aceasta nobila confrerie. Gandeste-te plin de respect la cei care au inaugurat poteca pe care mergi, oameni care au asezat piatra de temelie a turismului.

10.Nu dezonora muntii prin donquijotesti tentative de record, ci cauta sa le intelegi sufletul.

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s