Prima pagină > explore the carpathian garden > O vizita la Pastravaria Poiana Marului

O vizita la Pastravaria Poiana Marului

                                                                                                               

        Unul din cele mai interesante obiective turistice din Poiana Marului este pastravaria. M-am oprit si eu acolo pentru a ma documenta. Bineinteles, ca sotia mea a exploatat momentul si a cumparat 5 kilograme de pastrav curcubeu cu vreo 20 lei kilogramul. Am mustacit cind am dat un milion pe o carne pe care eu nu prea o agreez. Dar ce sa-i faci? Uneori nevasta aceasta ma ingroapa cu zile. Mi-a mai trecut supararea cind mi s-a explicat ca pretul patravului in supermarket este de 40 de lei per kilogram si acel pastrav din market este un pastrav prost, fiindca este si gras si congelat. Aflasem si eu ca  piata romaneasca fusese invadata de pastrav de import din Spania, Polonia si Italia si este logic ca de acolo pina in Romania sa il aduca congelat. Dar nu stiam ca acel pastrav e gras si e mai putin gustos decit pastravul de la Poiana Marului. Explicatia am primit-o de la angajatii Ocolului Silvic care se ocupau de pastravarie. “Sigur, spuneau ei, acolo se cresc in bazine unde densitatea pastravilor e mult prea mare pentru o dezvoltare normala. Este inghesuiala mare acolo. Stau pastravii ca sardelele in conserva. Din aceasta cauza pestele lor este mai gras. Pestele nostru e mai sprinten ca e pastrav de munte nu de lac”.

              Convingator discurs! Milionul dat nu mi s-a mai parut pierdut.  Am gasit si eu o marfa romaneasca mai buna decit cea din import. Nevasta-mea are o lista intreaga, dar nu avem timp acum sa intram in amanunte. Mai bine revenim la tainele cresterii pastravului. Am aflat astfel ca pastravii au nevoie de o ingrijire speciala. Apa din bazine trebuie să fie bine oxigenată, mereu curată,  temperatura nu trebuie să depăşească 18 grade, iar hrana se primeste după un program strict. Desi sunt hraniti de vreo 4 ori pe zi, pastravii maninca mai bine seara dupa ce apune soarele, fiindca pe caldura nu prea au pofta de mincare. Păstrăvăria Poiana Marului  a fost infiintata undeva intre cele doua razboaie si a fost modernizată în 1962. Constructiv, păstrăvăriile  nu au evoluat prea mult in istoriile lor, principiul fiind în general acelaşi: captarea unei surse corespunzătoare de apă (in cazul nostru piriul BISTRA) care transvazează niste bazine betonate, după care este evacuată.  In ultimii ani s-au adus inbunatatiri in sistemul de aerare a apei, a curatirii bazinelor si in privinta calitatii hranei. Cel mai important lucru este ca astăzi, păstrăvăria Poiana Mărului este singura pastravarie din zona Banatului si de o luna, de cind s-a redeschis au inceput sa aibe vinzari  zilnice tot mai mari. Bine ca ma exista si o afacere de stat care merge in Romania!

 In general, consumul  ridicat de carne de peşte are un rol benefic asupra sănătăţii omului ajutând la fortificarea organismului si la reducerea riscului aparitiei maladiilor cardiovasculare precum si a nivelului de trigliceride. Daca vorbim insa de pastrav, trebuie sa mentionam ca datorită conţinutului ridicat în proteină, a valorii biologice ridicate şi a gradului ridicat de digestibilitate este un aliment foarte valoros pentru om. Tocmai de aceea, se recomnda in curele de slabire. Pastravul contine proteine, vitamina B12, tiamina, riboflavina, niacina, fosfor si seleniu. Aceasta inseamna ca daca maninci un patrav care viu a cintarit 250 de  grame, dupa pierderile din timpul curatirii, a prepararii prin foc si a eliminarii capului si a oaselor, te vei alege cu 190-250 de kcal inmagazinate. Daca punem linga el si un bot de mamaliga de 150 de grame vom ajunge la un total de 700-750 de kcal, ceea ce este arhisuficient pentru masa de seara. Bineinteles, ca nu ne vom satura cu un  pastrav si putina mamaliga. Dar ce sa facem? Asa e la cura de slabire! Vom avea somnul mai linistit! Si este posibil sa visam un gratar in singe. 

Cei care nu sunt la cura de slabire pot sa adauge o garnitura mai mare de cartofi prajiti la pastrav si sa renunte la mamaliga. Se vor satura cu prisosinta, dar noaptea nu se vor odihni la fel de bine. Si nici nu se stie ce vor visa.

  Ce este de retinut?

 Daca ai multe trigliceride, maninca pastrav de la Poiana Marului!

La  Pensiunea Cara se pregatesc urmatoarele retete de pastrav:

1.Pastrav la gratar:

 Personalul de la Pensiunea Cara sustine ca nici o alta mincare nu se compara cu un pastrav proaspat la gratar. Mai ales ca aceasta mancare este foarte usoara si poate fi consumata si de cei care tin regim alimentar.  Iata cum se prepara:  se curata  pastravul de mate si se spala bine. Se zvanta apoi cu un servet uscat, se ung cu ulei si se condimenteaza cu sare si piper, dupa care se aseaza pe gratarul semiincins. Se tin aproximativ 10-15 minute pe fiecare parte pana se rumenesc. Se pot servi cu lamaie, garnitura de cartofi nature sau  legume,

 O astfel de portie in greutate de 250 de grame pastrav si 200 de grame garnitura are o valoare nutritiva de 360 de calorii.

2. Pastrav in folie la gratar

Pastravii se spala sub jet de apa rece, se zvanta cu un prosop uscat si se cresteaza cu un cutit de 2-3 ori pe fiecare parte. Cateii de usturoi se taie marunt si se piseaza, dupa care se amesteca cu ulei pana la obtinerea unei paste omogene. Se adauga sare, piper, cimbru dupa gust, sucul de rosii si patrunjelul tocat marunt si se amesteca bine tot continutul. Cu ajutorul unei spatule se unge pestele cu sos, interior si exterior. Se impacheteaza fiecare pastrav intr-o folie de aluminiu si se aseaza pe gratarul semiincins, cate 15 minute pe fiecare parte. Se lasa 10 minute sa se raceasca, dupa care se desfoliaza si se poate consuma cu lamaie, garnitura de cartofi nature sau cartofi prajiti.

O astfel de portie in greutate de 500 de grame pastrav viu cu garnitura de cartofi nature are o valoare nutritiva de 450 de calorii.

       –

 

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s