Prima pagină > bunici-parinti-nepoti > Cu nepotul la munte

Cu nepotul la munte

 

           Am vazut bunici cu nepoti in Turnul Eiffel. Am vazut bunici cu nepoti in Prater la Viena. Am vazut guvernanta cu copil in Grecia, la mare.

      Dar nu am prea vazut bunici cu nepoti la Muntele Mic, la Poiana Marului, la Surduc…I-am observat, in schimb, cum isi plimbau nepotii prin Mall-ul din Timisoara, prin parcul botanic si chiar pe strada pe care stau. Plus  am auzit ca sunt o multime de bunici cu nepoti  pe la sate.

Oare de ce exista o diferenta atit de mare intre ce fac bunicii din strainatate si ce fac  cei din Romania? De ce oare in alte tari legatura intergeneratii se poate face in excursii turistice si, in Romania, aceasta legatura se cimenteaza acasa, de obicei chiar la domiciliul  bunicilor?
    La prima vedere, raspunsul pare unul singur: lipsa de bani, mai bine zis -criza economica a tarii, a oamenilor, in general, a parintilor si bunicilor, in special. Pensiile scad, intretinerea creste, alocatiile sunt inghetate. Din punct de vedere economic, o excursie cu nepotul la mare sau la munte este pentru bunic o catastrofa financiara. Dar chiar atit de dramatice sa  fie lucrurile in Romania? Oare nu exista si bunici cu averi impresionante? Oare nu exista si bunici care nu sunt pensionari si care au venituri de invidiat? Ei bine, acesti bunici, de ce nu merg cu nepotii lor la munte?

 . Raspunsurile la aceste intrebari sunt mai greu de dat. Dar nu sunt imposibil de formulat. Dupa ce am citit o tona de materiale pe internet, am observat ca dincolo de lipsa de bani, aceste excursii intergeneratii sunt impiedicate si de alte motive. Iata citeva dintre ele:
1. Nu toti parintii isi lasa copii cu bunicii lor. Motivul real este un fel de suprematie in cresterea si educarea copilului. Replici de genul, ”il cresteti ca pe vremea voastra”, “il alintati prea tare”, ”ii dati sa manince prea mult” se aud des in astfel de familii.
2. Incepind de la 14-15 ani, copii nu mai vor sa mearga cu bunicii.
3. Nu sunt programe nationale de stimulare a turismului  pentru bunici cu nepoti cum sunt in alte tari.

Si atunci care este raspunsul final la aceasta trilema: cine a pierdut si cine a cistigat din aceste diferente de opinii, bunicii, parintii sau copiii?

Acest articol este un ciot mai trebuie lucrat la el dar acum nu mai am timp.

Sa vedem acum care ar fi fost cistigurile daca aceasta relatie intergeneratii ar fi existat si pentru excursiile la munte.
1. Si bunicii si nepotii au nevoie de miscare, de aer curat, de pofta mai mare de mincare.
 

 2.Excursiile sunt o activitate placuta atat bunicilor, cit si nepotilor.

3. Pentru copii este o mare bucurie sa descopere lumea din jur, iar pentru bunici aceasta descoperire a copiilor poate fi o mare placere personala. Mai ales cind bunicul, sfatos cum e de felul lui, doreste sa ii dezvaluie nepotului toate tainele necunoscute ale acestei lumi trecatoare.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s