Prima pagină > Uncategorized > Turism de criza

Turism de criza

       Asemenea tuturor domeniilor economice din Romania si turismul este in criza. Agentiile de turism sunt afectate din plin: excursiile exotice nu se mai vind, numarul turistilor in croaziere a scazut simtitor si catatenii romani nu mai sunt dispusi sa isi  petreaca concediul peste tari si mari.  Dar, din ce am citit in ultimele zile am observat ca aceasta criza nu este proprie numai Romaniei, ci isi face simtita prezenta si in SUA, Brazilia, Argentina, precum si in mai toate statele vest europene. Operatorii de turism din aceste state nu au stat cu miinile in sin si au incercat sa gaseasca solutii salvatoare. Se pare ca au si gasit citeva. Una dintre acestea este transformarea turismului de vacanta in turism de weekend. Au comandat chiar si  studii complicate de piata incercind sa argumenteze  noul trend. Am citit si eu un astfel de studiu. Redau numai doua fraze din cuprinsul lui:

 “In opinia marilor operatori de turism, viitorul turismului apartine vacantelor de week-end, iar destinatiile principale vor fi “localitatile din apropierea marilor orase”. Conform unei analize sociologice, 25% din turisti prefera sa beneficieze de o vacanta de week-end in fiecare luna, decit sa astepte un an intreg pentru o vacanta de durata.”

     Aha, va sa zica- comenteaz eu- renuntam la concedii si mergem de mai multe ori la sfirsit de sapatamina undeva, in apropierea localitatii noastre de domiciliu.

   In continuarea articolului lecturat, autorii veneau si cu argumente concrete:

1. Turismul de week-end poate fi practicat in orice sezon.

2. Timpul de selectie a destinatiilor turistice posibile este mai mic si hotarirea finala este mai rapida.

3. Nu sunt necesare retineri de locuri de cazare pentru perioade indepartate.

4. Nu se efectueaza plati in avans.

5.Timpul de deplasare pina la destinatie este mai mic  si, implicit, chiar si cheltuielile de deplasare.

6.Riscurile de a avea o vacanta nereusita, cu surprize neplacute, sunt mult mai mici decit in cazul vacantelor de o saptamina sau doua.

7. Se pot explora prin rotatie mai multe locuri decat  cele care se fac  pe parcursul unei vacante de durata normala.

8. La intoarcerea din week-end,  turistii constata ca au bateriile reincarcate pentru o noua saptamina de munca.

9. Daca turistul cumuleaza toate zilele de week-end petrecute ca turist intr-o vara va constata ca suma este mai mare decit un concediu normal petrecut intr-o singura destinatie turistica.

          Nu am nici un comentariu negativ de facut. Toate consideratiile de mai sus mi se par foarte logice. Totusi, cum se aplica timisorenilor aceste principii? Cit de valabile sunt pentru Romania, argumentele specialistilor straini?  Are Poiana Marului ceva de cistigat din teoria aceasta? Va creste numarul de turisti la Pensiunea Cara?  Zau ca nu stiu. Ramine sa ma gindesc serios la  aceste raspunsuri si promit ca daca voi gasi citeva idei relevante voi reveni pe subiect.

       Materiale cu acelasi subiect:

 Unde merg timisorenii in week-end?

  1. 25 aprilie 2011 la 7:36 PM

    Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe posturi.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu