Profilul etalon al turistului montan de…week-end

Am stat de vorba o  jumatate de noapte cu familia Pirvulescu. Subiectul pus in discutie a fost profilul turistului  de week-end care se cazeaza la Pensiunea Cara din Poiana Marului. Si, dupa vreo 3 ore de dezbateri, am ajuns la concluzia ca nu exista un singur profil etalon ci…doua. Iata-le pe scurt:

   1.Turistul tinar 

  Virsta turistilor este cuprinsa intre 25 si 40 de ani, sunt casatoriti si uneori vin cu copii.. Sunt numai din mediul urban si, in general, locuiesc la bloc. Majoritatea lor sunt din Timisoara, dar au fost citiva din Arad si chiar din Lugoj. Au un nivel ridicat de educatie, apartin unor categorii socio-profesionale superioare si au venituri peste medie. Un adult cheltuie in jur de 100 de lei pe zi de persoana, adica 50 de lei pe cazare si vreo 50 de lei pe mincare si bautura. 

  Inainte de a selecta o destinatie turistica se documenteaza pe internet si dau telefoane prealabile pentru a obtine informatii suplimentare. De obicei, merg o data sau de 2 ori pe luna in week-end la munte, ceea ce inseamna  12-20 de iesiri pe an.    Sunt  turisti avizati. Au fost si in Spania si in Italia, in Grecia sau Austria. Ei doresc ca la Poiana Marului sa aibe confortul pe care l-au cunoscut in strainatate si, in consecinta, sunt pretentiosi cu conditiile oferite. Preferă cazarea în structuri de primire de confort 3 stele, de dimensiuni mici şi gestionate de localnici pentru a se bucura de ospitalitatea acestora. Nu agreeaza hotelurile, fiindca sunt mai scumpe si nu sunt tratati la fel de amabil.

      Vin numai cu masina si chiar daca vin intr-un grup mai consistent, constituit de obicei din colegi de serviciu, fiecare familie vine cu masina ei, preferind voiajul individualizat  pentru ca  schimba destinatiile de mai multe ori pe an. Timisorenii merg cind la Poiana Marului, cind la Muntele Mic, cind la Valiug si Trei Ape… Seara, in schimb, daca se intilnesc, petrec impreuna pina la ore tirzii in noapte la gratar si bere. De fapt,  cheltuielile cele mai mari ale excursiei se realizeaza la aceasta masa, fiindca acesti turisti fac la Poiana Marului ce faceau in Piata Unirii din Timisoara in fiecare simbata seara.

2.Turistul matur      

         Are virsta intre 40-60 de ani, este familist, vine la munte insotit de sotie si prieteni. Doreste un  turism de refacere, pentru reincarcarea bateriilor saptaminale. Isi doreste odihna in week-end si daca vine pe 2-3 zile, sunt si dupa amieze in care doarme. Nu este interesat de parcurgerea unor trasee lungi, anevoiase. Prefera plimbarile scurte de maxim o ora pe teren plat, in aer liber.  Este mai putin pretentios decit tinerii in privinta facilitatilor de cazare.      

       Vin, de obicei, cu o familie de prieteni pentru a fi siguri ca au cu cine sa-si petreaca week-end-ul. Ambele familii circula cu aceeasi masina din ratiuni economice, pentru scaderea cheltuielilor de deplasare. Cind nu isi gasesc prieteni pentru week-end isi iau nepotii, daca au virsta cuprinsa intre 4 si 10 ani.

     Preferă mesele specifice, cu ingrediente locale, fabricate tradiţional. Au un grad mai mare de stabilitate decit turistii tineri. Sunt interesati mai mult decit tinerii de turismul cultural sau religios. Au in schimb o rata mai mica a plecarilor in week-end la munte, in jur de 5-6 pe an si numai vara sau toamna. Acesti turisti nu se documenteaza pe internet. Se documenteaza la fata locului si daca le place o pensiune dintr-o anumita statiune ramin consecventi. Merg de mai multe ori in acelasi loc, fiindca nu agreaaza eventualele  surprize neplacute.

           Materiale din aceeasi categorie:

          Unde merg timisorenii in week-end?

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s