Prima pagină > Uncategorized > Cu copilul la munte

Cu copilul la munte

    

       In ultimul meu week-end petrecut la munte, am avut o surpriza de proportii. Am descoperit printre turistii cazati la Pensiunea Cara din Poiana Marului trei familii cu copii mici si foarte mici, chiar sub un an. Mi-am pus atunci intrebarea fireasca: “Ce i-a determinat pe acesti oameni sa mearga acolo la sfirsit de sapatamina?” La fel de firesc, au inceput sa apara si raspunsurile.

      Primul argument ar fi ca Poiana Marului are cel mai curat aer din Banat (am scris despre acest lucru  aici.)

      Al doilea argument ar fi ca altitudinea de sub 1000 de metri este cea mai potrivita pentru prima excursie la munte a copilului lor si micutul este ferit astfel de  socul adaptarii la noul mediu. Se vede ca parintii respectivi erau niste turisti cu discernamint care s-au informat in prealabil pe netexact asa cum vrea Udrea in noua strategie „explore the Carpathian garden.”   

      Al treilea argument ar fi ca si parintii si copiii pot desfasura impreuna, in acelasi timp, acelasi program de relaxare si sanatate. Si despre acest lucru vom vorbi mai mult in viitor. Ceea ce vreau sa subliniez inca de la inceput, este ca Pensiunea Cara are loc de joaca pentru copii atit in interior cit si in exterior. In exterior, exista o groapa de nisip,diverse leagane, o minicascada cu riul aferent, un loc bun de zbenguiala si un foisor din care parintii isi pot supraveghea foarte bine copiii. 

           Al patrulea argument mi se pare foarte ciudat. Mi l-a relevat chiar un parinte-turist care il si aplica de citeva luni. In timp ce sotia si copilul stateau la pensiune si se bucurau din plin de toate beneficiile aerului curat si a bazei de agrement a pensiunii, el si prietenii sai mergeau netulburati la pescuit sau in excursii scurte pe trasee montane. Spunea omul nostru ca in acest fel a reusit sa evite discutiile familiale cu sotia despre gradul de implicare, timpul liber irosit aiurea, etc.  Ma rog, este si acesta un punct de vedere, desi mie mi se pare a fi o adevarata tema de discutii pro si contra.

 Al cincilea argument este… Dar am hotarit sa va las si pe dumneavoastra sa le gasiti. De altfel, dupa modelul cunoscut deja, acest articol este un ciot pe care dvs. il veti completa cu comentarii.

Iata si citeva recomnadari pentru  parintii care isi duc copiii la munte, primite pe comentarii de la un medic pediatru, cititor al acestui blog:

– la prima intilnire a copilului cu muntele, ar fi bine, daca va deplasati cu masina, sa va opriti de mai multe ori in timp ce urcati in altitudine, astfel incit, copilul sa se poata adapta mai usor la aerul rarefiat de munte si la diferentele de presiune atmosferica;
– nu urcati la o inaltime mai mare de 1.800 m cu un bebelus de mai putin de 18 luni; (aceasta recomandare nu este valabila pentru Poiana Marului, in statiune, altitudinea maxima  fiind de 730 m- nota redactiei);
– luati cu dumneavoastra medicamente si crema de protectie solara pentru copil;
– luati si haine mai groase si de ploaie, chiar daca sunteti in mijlocul verii;
– informati-va din timp daca pensiunea are amenajat un loc de joaca pentru copii sau macar un leagan, o groapa cu nisip, un tobogan ( pensiunea Cara din Poiana Marului are toate aceste facilitati).

  1. timisoreanul
    24 august 2010 la 1:34 PM

    Am fost la pensiunea Cara cu 2 copii. Unul de 3 ani care s-a zbenguit prin curtea mare verde a pensiunii,s-a leganat in scrincioabe si s-ajucat in groapa de nisip. Pe celalalt,de un an, l-am plimbat in carucior si a dormit mai mult decit in mod normal. Ceea ce m-a bucurat foarte mult este ca au mincat foarte bine amindoi. Probabil de la aer. A fost foarte bine iar acum consider ca prima intilnire cu muntele a copiilor mei a fost o reusita.

  2. bunicul
    24 august 2010 la 1:58 PM

    Sunt un bunic care ar dori sa mearga cu nepotii sai la munte. Amindoi sunt cam plinuti. Sunt convins ca excursia le-ar face bine, fiindca la munte se face de obicei mai multa miscare si pot sa-i si despart de gama de alimente tip fast food cu care sunt invatati. Totusi ce ar putea minca acolo un baiat de 8 ani si unul de 12 ani?

  3. medic pediatru
    24 august 2010 la 3:13 PM

    Ar trebui sa oferiti si citeva sfaturi pentru parintii care isi duc copiii la munte.Iata in opinia specialistilor citeva:
    Sfaturi pentru prima intilnire a copilului cu muntele:
    – daca va deplasati cu masina, opriti-va de mai multe ori in timp ce urcati in altitudine, astfel incit copilul sa se poata adapta mai usor la aerul de munte;
    – nu urcati la o inaltime mai mare de 1.800 m cu un bebelus de mai putin de 18 luni,
    – luati cu dumneavoastra medicamente si crema de protectie solara pentru copil;
    – luati si niste hainute mai groase si de ploaie, chiar daca sunteti in mijlocul verii;
    – informati-va din timp daca pensiunea are amenajat un loc de joaca pentru copii sau macar un leagan, o groapa cu nisip, un tobogan.

  4. 24 august 2010 la 4:37 PM

    pentru medicul pediatru
    Multumesc pentru recomandari. Le voi posta in articol

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu