Prima pagină > tratamente naturiste > Seva de mesteacan

Seva de mesteacan

                                                                              

    -Acest material prezinta sintetic toate informatiile  gasite pe  internet reeferitoare la seva de mesteacan. Nu mai trebuie sa explorati nimic! Aici aveti tot ce este esential!-

          Seva de mesteacan este cunoscuta din vechime, inca de pe vremea celtilor.  Popoarele din emisfera nordica a globului au numit-o  in fel si chip ( “bautura zeilor”, “elixirul magic al samanilor”, “esenta vietii”, “laptele arborelui” sau “singele mesteacanului”), toate denumirile sugerind puterile vindecatoare ale licorii. Dincolo de poezia denumirilor si a diverselor credinte populare  exista o certitudine clara: seva de mesteacan este eficienta in bolile de rinichi, artrita, cistita, celulita, calvitie, psoriazis, obezitate si cancer. De fapt, seva contine un amestec usor asimilabil de catre organismul uman format din glucoza, fructoza, aminoacizi, derivati terpenici, vitamina C si o serie intreaga de minerale valoroase: calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc, sodiu si fier. Seva se recolteaza numai primavara, in lunile aprilie si mai, din trunchiurile de mesteacan si se administreaza dupa retete si perioade diferite in cazul fiecarei boli. Nu stim daca v-am convins de beneficiile folosirii sevei, dar daca suferiti de vreo boala prezentata mai sus ar trebui sa incercati. Un material mai cuprinzator despre acest subiect gasiti mai jos.  

Ce vindeca cura cu seva de mesteacan?

Intoxicarea organismului

Dezintoxicarea se produce mai ales prin eliminarea acidului uric si a ureei din organism, precum si in cazurile de hiperazotemie. In urma curei cu seva de mesteacan se poate constata de asemenea o reducere a valorilor excesive ale creatinei si creatininei. Excesul de compusi nocivi din sange si limfa este eliminat gradat si intr-o maniera blanda in urma unei astfel de cure. Pentru o cura de dezintoxicare cu efecte exceptionale este indicat sa se consume pe intreaga durata a curei numai cruditati (“hrana vie”) insistand pe folosirea salatelor proaspete de papadie, macris si salata verde, dar si pe consumul legumelor si fructelor proaspete. Seva va fi utilizata doar dimineata, in doza de 100 ml. O cura poate sa dureze 7 zile. Acest mod de utilizare a sevei aduce efecte rapide si in cazurile de guta si obezitate, reduce colesterolul negativ. Avand un puternic efect depurativ si diuretic trebuie sa ne asteptam sa eliminam o cantitate considerabil amplificata de urina si sa resimtim la inceput o usoara senzatie de ameteala.

Artroza

Efectele antiinflamatoare si tonice ale sevei  se simt dupa primele 3-4 zile de utilizare. Este foarte important atat in cazul artrozelor, cat si al afectiunilor reumatice sa se mentina un regim alimentar mai sever (de preferat fara carne si zahar) in care se vor include multe verdeturi proaspete. Una dintre curele de primavara poate constitui o varianta foarte eficienta in cazul acestor afectiuni profunde. Se va consuma o cantitate de 100-150 ml de seva zilnic, dimineata, pe stomacul gol. Simultan, pentru accelerarea vindecarii se va folosi sublingual un amestec de plante antiinflamatoare si depurative: frunze de mesteacan (Betula pendula), frunze de frasin (Fraxinus excelsior), radacina de brusture (Arctium lappa), frunze de anghinare (Cynara scolymus).

Infectii urinare, boli ale vezicii urinare, nefrite cronice

Principiile active din seva poseda proprietati tonice si antiseptice la nivelul aparatului renal si urinar. In asociere cu pulberea din frunze de mesteacan, ea poate sa combata chiar infectiile cu E. coli si stafilococi, sa regleze diureza si sa stimuleze refacerea functionarii rinichilor. Se va folosi o cantitate de 150 ml de seva zilnic timp de 10 zile. In plus se va consuma zilnic o cantitate de 1 litru din maceratul obtinut din frunze de anghinare (Cynara scolymus), frunze de mesteacan (Betula pendula)si  bace de ienupar (Juniperus communis). Maceratul se obtine adaugand 1 lingura plina din amestecul de plante pentru 1 litru de apa; plantele se lasa in apa la temperatura camerei un interval de 6 ore, se filtreaza si se bea pe parcursul zilei.

Calvitie (chelie)

In acest scop seva se foloseste in uz extern, diluata cu putina apa. Pentru intarirea radacinii parului si stimularea circulatiei la nivelul pielii capului, (ceea ce va avea ca efect o regenerarea accelerata a parului) se va realiza un macerat din 2 linguri de urzica proaspata (Urtica dioica) la 1 litru de apa, in care se adauga 50 de ml de seva de mesteacan. Macerarea se face la temperatura camerei un interval de 5-6 ore. Apoi se filtreaza si se frectioneaza foarte bine parul, fara a-l spala cu sampon sau alte substante chimice. Se sterge apoi bine cu un prosop aspru si se lasa sa se usuce in mod natural. Operatia se poate repeta din 2 in 2 zile, un interval de 2 saptamani.

Epuizare nervoasa, tulburari de memorie si de concentrare .

 O cura cu seva de mesteacan, cate jumatate de litru pe zi, vreme de 3 saptamani, are un extraordinar efect regenerator pentru sistemul nervos. Cele mai spectaculoase rezultate cu seva de mesteacan se obtin in tratarea bolilor ce afecteaza sistemul nervos, gama de aplicatii mergand de la epuizare si astenie, pana la tumori pe creier si pe maduva spinarii. Acidul betulinic, principala substanta activa din seva si din scoarta de mesteacan, are efect citostatic asupra celulelor maligne din formatiunile tumorale de pe sistemul nervos, mai ales la copii. Tramentul este simplu: se administreaza 250-500 ml de seva pe zi, in cura de 3-6 saptamani. Apoi tratamentul continua, dar cu decoct combinat de scoarta de mesteacan, cate o cana (250 ml) pe zi.

Cancer

Exista mai multe studii care pun in evidenta efectele antitumorale ale mesteacanului, in special ale sevei si ale scoartei acestuia. Principalul „vinovat” pentru acest efect este  ACIDUL BETULINIC, care se gaseste in proportii mari in mesteacan. In ultima vreme s-au obtinut rezultate pozitive si in cancerul ovarian, cancerul pulmonar si cancerul mamar. In medicina traditionala, de pilda, se recomanda ca adjuvant general in boala canceroasa: seva de mesteacan (0,5-1 litru pe zi la adulti) sau, ca inlocuitor al sevei, decoctul de scoarta de mesteacan (0,6-1 litru pe zi la adulti). Acest tratament poate fi urmat in paralel cu alte terapii, naturale sau alopate, fara a fi pusa in evidenta vreo incompatibilitate intre ele. Exista chiar un studiu asupra unei combinatii intre un citostatic devenit clasic – Vincristina (obtinut, si el, dintr-o planta numita saschiu) si mesteacan. Combinatia are un efect foarte puternic, mai ales in tratarea cancerului pulmonar.

Artrita (reumatism)

Cura cu seva de mesteacan, administrata minimum un litru pe zi, vreme de 3 saptamani, a fost utilizata cu succes in spitalele din Rusia, Belarus si Ucraina pentru tratarea durerilor de articulatii. Efectele antireumatice ale sevei sunt amplificate prin aplicarea externa de cataplasme cu pulbere de scoarta de mesteacan pe articulatiile afectate. Acelasi tratament se foloseste si pentru tratarea cu succes a gutei.

Litiaza renala (pietre la rinichi)

 Se face o cura de 20 de zile cu seva de mesteacan. In prima zi se consuma 0,5 litri, in a doua zi 0,6 litri s.a.m.d., ajungandu-se in cea de a cincea zi la 1 litru, cantitate care se va bea vreme de 10 zile, dupa care cantitatea scade gradat, cu cate 0,1 litri pe zi, asa incat in ultima zi de cura sa se consume din nou 0,5 litri de seva. Este un tratament recomandat de medicina franceza pentru dizolvarea si eliminarea calculilor formati din urati, oxalati sau saruri de calciu.

Cistita

 Mesteacanul contine principii active cu o actiune diuretica, antiinflamatoare si antibacteriana puternica, fiind astfel un bun remediu in tratarea si prevenirea infectiilor urinare. Se consuma seva, cate un litru pe zi, in cure de 14-21 de zile.

Psoriazis
 
 Se pun pe leziunile produse pe piele comprese cu seva de mesteacan, care se tin vreme de o ora. Are efect antiinflamator, elimina gradat senzatia de mancarime sau inflamatie. In paralel, se face o cura interna cu cate un litru de seva pe zi. Are efecte exceptionale in psoriazis, fiind un puternic dezintoxicant pentru organism.
 
 Eczemele alergice 

 Se trateaza, de asemenea, cu comprese cu seva de mesteacan, care se aplica de doua ori pe zi, cate jumatate de ora. Dupa aplicatie, locul tratat se lasa sa stea la aer (fara ca pielea sa fie acoperita) vreme de inca jumatate de ora. Se recomanda ca in paralel cu tratamentul extern sa se bea seva de mesteacan, minimum un litru pe zi.

 Frumusete
 
Parul gras – se frictioneaza cu seva de mesteacan, cu o jumatate de ora inainte de a fi spalat. Tratamentul se repeta de 5-6 ori la rand, la interval de 2-3 zile, si are efecte foarte bune, dand firului de par stralucire, volum si rezistenta.
 
 Ingrasare 
                                      
Seva de mesteacan are o extraordinara forta de a purifica organismul. Un litru pe zi din acest remediu, consumat intern, elimina apa suplimentara din organism, amplifica tranzitul intestinal, accelereaza metabolismul. Asociat cu o dieta saraca in carne, grasimi si dulciuri, remediul este ideal pentru o cura de slabire, ajutand la scaderea accelerata in greutate fara a pune in pericol sanatatea (seva de mesteacan contine acizi organici, saruri minerale de potasiu, calciu, magneziu si cupru, vitamina B – intregul grup, vitamina C si alte substante nutritive).
 
Celulita
 
 Un studiu francez facut inca din 1937 arata ca seva de mesteacan ajuta la eliminarea tesuturilor adipoase inflamate. Se consuma cate un litru de seva pe zi si, in paralel, se maseaza energic, tot cu seva de mesteacan, fiecare parte a corpului afectata de celulita. Tratamentul dureaza o luna si are efecte spectaculoase.

 Precautii si contraindicatii la tratamentul intern

Mesteacanul trebuie utilizat cu precautie in timpul sarcinii si in timpul alaptarii, consumandu-se cantitati mici (sub 200 ml) si supraveghind aparitia oricarui simptom digestiv sau renal neplacut. Seva nu este indicata nici pentru copiii care au o sensibilitate alergica pronuntata sau care se confrunta frecvent cu tulburari digestive. Persoanele care sunt alergice la aspirina nu trebuie sa foloseasca produse care contin mesteacan. Datorita efectului pe care il are asupra rinichilor, mesteacanul nu trebuie folosit de cei aflati in criza renala si nici de cei care au afectiuni cardiace decompensate. Mesteacanul poate produce anumite leziuni usoare la nivelul pielii si, la fel ca majoritatea plantelor, poate cauza reactii alergice.
 
 Cum apare seva de mesteacan 

De-a lungul perioadei calde a anului, in special vara, mesteacanul formeaza din apa si dioxid de carbon, cu ajutorul luminii solare si a proceselor complexe de fotosinteza, diferite zaharuri si alte substante cu rol hranitor pentru arbore. O data cu venirea toamnei, arborele incepe sa stocheze aceste rezerve nutritive, pregatindu-se astfel pentru renasterea din primavara ce urmeaza. Cand vine primavara si natura se retrezeste treptat la viata, arborele incepe sa absoarba cu putere din sol apa si substante minerale cu rol nutritiv, simultan cu punerea in miscare a zaharurilor depozitate anterior. Cand aceste componente aflate in stare fluida ajung sa se acumuleze si sa formeze seva, aceasta incepe sa urce cu forta dinspre radacini spre coroana, retrezind la viata intregul arbore. In seva se acumuleaza astfel, prin procese complexe, o serie de substante nutritive cu rol esential pentru viata arborelui, dar care prezinta in acelasi timp efecte terapeutice remarcabile.

Cura cu seva de mesteacan

Poate dura intre 3 si 15 zile, in functie de necesitati. Seva se consuma proaspata, imediat dupa recoltare sau la cel mult o zi, in conditiile in care se pastreaza la rece, intr-un mediu perfect steril. Cantitatea necesara pentru o zi poate sa varieze, de la 2-3 linguri in cazul copiilor, la cca. 100-150 ml pe zi, in cazul persoanelor mature si varstnice. Pentru a beneficia cu adevarat de efectele unei astfel de cure, se recomanda ca seva sa fie consumata dimineata, numai pe stomacul gol, si sa nu se manance nimic dupa aceea un interval de 2-3 ore. In acest interval se poate bea, daca este cazul, apa de izvor sau apa minerala plata. In cazul pastrarii la frigider, seva se lasa pentru un interval de timp la temperatura camerei inainte de a fi consumata. Se pastreaza numai in vase curate de sticla sau portelan, ermetic inchise.

 Cand, cum si cat se colecteaza

O data cu primele semne ale primaverii, chiar inainte ca zapada sa se topeasca complet, seva incepe sa se acumuleze in trunchi. Perioada de recoltare poate astfel sa inceapa din luna martie si sa continue pana la aparitia primelor frunzulite. Dupa acest moment, ea nu va mai avea efecte terapeutice.  Recoltarea sevei trebuie facuta cu maximum de atentie si numai atunci cand cu adevarat constatam ca avem nevoie de un astfel de remediu, pentru a evita lezarea inutila a arborelui. Recoltarea se va face de la arbori de varsta medie-mare (si nu de la cei tineri). Metodele cele mai folosite sunt gaurirea trunchiului pe o adancime de 3-5 cm, cu un diametru de 5-10 mm sau crestarea cojii. De asemenea, in cazul taierii unor ramuri tinere se poate colecta seva in zona de taiere. In oricare dintre variante, seva se va colecta cu ajutorul unor recipiente de plastic sau (cel mai bine) din sticla, foarte curate si care vor fi mentinute cat mai bine acoperite in timpul recoltarii.

Imediat dupa ce a fost recoltata (cca. 150-250 ml pe zi), seva trebuie sa fie transferata in sticle de dimensiuni mici sterilizate prin incalzire si apoi inchise etans. Astfel, seva se poate pastra la frigider pentru 1-3 zile fara a-si pierde proprietatile terapeutice. In momentul in care o sticla  este deschisa, seva trebuie sa fie consumata imediat pentru a nu se degrada. De la un singur arbore, se poate colecta astfel zilnic cantitatea de seva necesara pentru un tratament fara a dauna desfasurarii vietii acestuia. Imediat dupa ce s-a incheiat recoltarea sevei, orificiul realizat pentru recoltare se va “pansa” pentru a feri astfel arborele de daunatori. Pentru aceasta, se va face un mic cep din argila umezita cu apa si putin rumegus cu care se va astupa orificiul prin care a fost colectata seva. In traditia populara a mai multor popoare, toate operatiunile legate de recoltarea sevei sunt insotite de un profund respect si grija fata de fiinta arborelui si fata de intreaga Natura, operatiunile incheindu-se cu pansarea arborelui si cu o multumire adresata lui pentru nepretuitul ajutor acordat. 

P.S. Nu cred ca am pierdut vreo informatie esentiala. Daca mai gasiti dvs. ceva important pe acest subiect, va rog sa-mi scrieti la comentarii. Ma voi revansa cu un pahar de seva de mesteacan. Bineinteles, ca locul intilnirii noastre va fi la  Pensiunea Cara din Poiana Marului, o locatie inconjurata de mesteceni. Ne vedem acolo in aprilie- mai 2011 cind este posibil sa avem si un eveniment dedicat sevei de mesteacan. Am scris despre el aici.

  1. writing
    26 decembrie 2010 la 8:55 PM

    foarte misto siteul debia astept sa mai citesc despre tine

  2. Feri Dorloti
    14 februarie 2011 la 12:14 AM

    Multumesc pentru aceste informatii! Am guta si deabia astept sa vina primavara sa recoltez si eu seva!! Din pacate nici un doctor nu a amintit de seva,sau de ceaiul de mesteacan,si am fost la multi in multe orase. O sa incerc cu siguranta…Va multumesc!

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu